שאלות ותשובות - להתנדנד בשבת בערסל שקשור לאילן

שאלה
היינו קבוצת בחורים שיצאנו לנופש לצימרים בין האילנות, בשבת שמנו לב לערסל שקשור בכל צד לעץ אחר, והתעוררנו לשאול אם אפשר להתנדנד בשבת בערסל זה שהוא קשור לעץ?

תשובה
חכמים אסרו להשתמש באילן בשבת, שמא תוך כדי שימוש באילן יבואו לתלוש ממנו ענף או עלה. לכן אסור לעלות על האילן ואסור להישען עליו [=הכוונה להישענות מלאה ולא להישענות קלה (משנ"ב סימן של"ו ס"ק ס"ג). וכן אסור להניח עליו חפצים, או לקחת חפצים שהיו מונחים עליו.
וצריך גם להיזהר שלא להניח על האילן בערב שבת חפצים שצריכים להשתמש בהם בשבת (משנ"ב סימן של"ו ס"ק יב). אמנם מותר לנגוע בעץ בלא להשתמש בו ובלא להזיזו (רמ"א שם סעיף יג).
לא רק באילן אסור להשתמש, אלא גם בקידי האילן. אסור להוריד בגד מחבל שקשור לעץ. וכן אסור לעלות על סולם שנשען על העץ. וכן אסור ליטול דברים מסל שתלוי על העץ. לפיכך אסור להתנדנד בערסל על העץ עצמו, אפילו אם הערסל קשור לעץ בצד אחד בלבד.
שונה הדבר, אם תקעו יתד בעץ, ועל היתד הזה תלו את הערסל, מותר להתנדנד בה, מפני שהיתד נקראת 'צידי האילן', והנדנדה כבר נחשבת 'צידי צדדים' של האילן, וחכמים לא גזרו על צידי צדדים. עם זאת, יש לסייג, אם האילן מתנדנד בעקבות שימוש בערסל, דעת הרבה פוסקים שבאופן כזה אסור להשתמש גם ב'צידי צדדים'.
בהקשר לכך, יש להוסיף: עץ זקן שיש לו שורשים מהקרקע ורוצים לשבת עליהם, אם הם נמוכים משלושה טפחים, הרי הם כקרקע ומותר לשבת עליהם, ואם הם גבוהים משלושה טפחים (כ-23 ס"מ), דינם כעץ ואסור לשבת עליהם ( שו"ע שלו, ב).

מקורות לעיון והרחבה:
כתב בשולחן ערוך סימן שלו סעיף יג: אסור להשתמש בצדי האילן, אבל בצדי צדדין מותר. לפיכך אסור לסמוך הסולם לצדי האילן [כלומר, אסור לסמוך בשבת כדי לעלות עליו בשבת. משנה ברורה] דכי סליק ביה משתמש בצדדין, אבל אם יש יתד תקועה בצדי האילן מותר לסמוך סולם עליו, דהוה לה יתד צדדין, וסולם צדי צדדין. ואם רצוי בו יתד ותולה בו כלכלה, היתד נקרא צדדין והכלכלה כצדדי צדדין. וכתב הרמ"א: ומותר ליגע באילן, ובלבד שלא ינידנו.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א