שאלות ותשובות - לגרום לקטן "להתעסק"

שאלה

מרים נשארה בבית כדי לשמור על יוסי הקטן בעוד כל שאר בני הבית יצאו לסבב "קידושים" בבוקרו של יום שבת קודש האחרון. היא השגיחה עליו לבל יינזק ולבל יזיק.

והנה, רגע אחד של חוסר שימת לב ודלת חדר הכביסה נשמעה נטרקת. מרים עזבה את הספר ורצה לראות מה אירע, מסתבר שיוסי הספיק ללחוץ על כפתור ההפעלה של מייבש הכביסה שבו היו כמה חולצות יבשות שהמתינו לגיהוץ.

מרים חששה שהחולצות יינזקו ואולי אף תפרוץ שרפה, וב"הברקה" של רגע פנתה אל יוסי ואמרה: יוסי, קודם תוציא לי את החולצה. יוסי הנבון מיהר להוציא את החולצה, אך כמובן ברגע שפתח את דלת המייבש, נכבתה המכונה ומרים מיהרה להוציא את יוסי מהחדר.

האם היה מותר לה לגרום ליוסי לעשות את הפעולה של פתיחת הדלת, ביודעה כי בגילו הצעיר הוא בוודאי אינו מודע לכך שפתיחת המייבש מכבה אותו?

תשובה

האמירה לקטן לעבור על איסור שבת, אסורה להלכה אפילו במלאכה דרבנן ובכלל זה במלאכה הנעשית כלאחר יד וב"מתעסק".

בכלל איסור אמירה לקטן, אסור גם לרמוז לו. ואולם יש שהתירו לגרום בעקיפין לתינוק שאינו בר הבנה, לעשות את המלאכה באופן שאינו מוכרח לכך, וכגון לתת לו לשחק ליד מתג החשמל באופן שמחזק את האפשרות שהוא אכן ילחץ על המתג, ויש מחמירים גם בזה.

אמנם יש לידע כי כל מה שנמצאו מן הפוסקים שהקלו במלאכה דרבנן הוא רק כשהקטן עושה מלאכה דרבנן לצורך עצמו, אך לאחרים ודאי אסור.

בשאלה שלפנינו, אם קיימת סכנה מוחשית שתפרוץ שריפה, יכולים לרמוז לקטן, ואף לומר לו במידת הצורך אם אין אפשרות לומר לגוי. אך בדרך כלל הדבר לא מצוי במכונות הייבוש בזמנינו, ולכן צריך להזהר ולא להקל ראש בדבר.

מקורות לעיון והרחבה: או"ח סימן שמ"ג. ראה פסקי תשובות שם שהביא דעות הפוסקים. וראה סימן רנ"ט סעיף ז' ברמ"א.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א