שאלות ותשובות - הסרת תווית מבגד חדש

שאלה
קניתי בגד חדש, ובליל שבת אני שם לב ששכחתי להוריד את התווית מהבגד, האם מותר להוריד את התווית בשבת?

תשובה
תווית המחוברת לבגד חדש בחוט פלסטיק מותר לנתקה בשבת, משום שאין בזה משום קורע. אך תווית מודבקת או תפורה לבגד אסור לנתקם מהבגד משום קורע.
ואין בזה חיוב משום מכה בפטיש, מאחר והתווית אינה חלק מהבגד, אלא נפרדת ומחוברת לבגד לאחר ייצורו.

מקורות להרחבה:
בשאלה זאת יש לדון מצד שני איסורים: א. משום קורע, וזאת לפי מה שכתב המשנ"ב בסימן ש"מ ס"ק מג שאסור לקרוע אף אם מתכוון לקלקל, ב. משום מלאכת מכה בפטיש.
איסור קורע, אינו שייך בחוט פלסטיק, אבל במדבקה ובחוט תפירה יש איסור משום קורע.
חיוב מכה בפטיש, שייך דוקא באופן שהתווית היא חלק מהבגד ולא דבר שמצרפים מחברים לבגד רק אחר להייצור. או – לפי חלק מהפוסקים - אם עכ"פ במידה ולא יסיר את התווית, הבגד לא יהיה ראוי ללבישה.
ונרחיב:
כתב השו"ע בסימן שב ס"ב הלוקט יבולות שעל גבי בגדים, כגון אלו היבולות שבכלי הצמר הנשארים בהם מן האריגה, חייב משום מכה בפטיש, והוא שיקפיד עליהם. הוסיף שם המשנ"ב דהוא הדין קשין וקסמין דקין שנארגו בבגד בלי מתכוין, דכל העושה דבר שע"י זה נגמר המלאכה חייב משום מכה בפטיש, ואף אם לא היה נמנע מללבשו אם לא היה מסירם חייב.
אמנם לגבי תווית של בגד כתב בספר שמירת שבת כהלכתה פרק ט"ו סעיף פה שתוויות שתפורות או מודבקות לבגד חדש אסור להסירם משום קורע, ואם הם מחוברים ע"י סיכה ואינם תפורים, או תלויים בחוט פלסטיק, מותר להפרידם. והיינו שאין בהם חיוב משום מכה בפטיש.
וכן כתב בספר ארחות שבת ח"א פרק י"א סעיף יד דתווית תלויה בבגד בחוט פלסטיק מותר להסירה ולחתוך את החוט בשבת, ואין בזה משום קורע, ולא משום מכה בפטיש. וביאר שם שבחוט פלסטיק אין איסור קורע, משום שאין זה נחשב תפירה ואין זה מוצמד לבגד, אלא תלוי בבגד, ועוד דאין כאן ב' תכיפות.
וכן כתב ספר בנין שבת בפרק י"ב סוף סעיף ג' דהלכה למעשה בבגדים חדשים שמדביקים על הבגד או מחברים בחוט תויות של מחיר או שם החברה שמותר להסירן בשבת, מכיון שמחברים אותם לאחר הייצור ושוב לא שייך בבגד איסור משום מכה בפטיש, וכן הסכים הגרש"ז אויערבך. (ושם כתב גם שאין איסור משום קורע, אך נראה לכאורה שבמדבקה או בחוט תפירה יש לחוש לאיסור קורע, ואפשר להקל דוקא בחוט פלסטיק כפי שנפסק בשש"כ ובארחות שבת).
אמנם בספר חוט השני פרק ל"ד סעיף יג כתב שתוית של בית חרושת אסור לנתקה בשבת באופן שאי אפשר ללבוש את הבגד או החליפה מבלי להורידה, וציין הטעם משום מכה בפטיש. ואכן לשיטתו בגד שאי אפשר להשתמש כשהתווית קיימת, יהיה חיוב משום מכה בפטיש.
נמצא שיש שני מצבים הגורמים לחיוב משום מכה בפטיש: א. אם הוא חלק מהבגד ממש ועל ידי הסרתו נגמר תיקון הבגד. ב. אם לא משתמשים בבגד בלי שיסירו אותו (חוט שני).
העולה מן הדברים, שלפי רוב הפוסקים התוויות שיש בימינו בבגד חדש אין איסור להורידם בשבת משום מכה בפטיש, מכיון שהם אינם חלק מהבגד. והטעם היחיד לאיסור הוא משום קורע, לפיכך אם התווית תלויה בחוט פלסטיק כמו שמצוי היום בהרבה בגדים חדשים מותר לנתק התווית בשבת, כי אין בזה משום קורע, אך עם התווית מודבקת או תפורה לבגד יש איסור משום קורע.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א