הכנת סלט ביצים בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
בעקבות תשובהיל לגבי הכנת סלטים וירקות לפני סעודת השבת, התעוררה השאלה איך האופן הראוי לה סלט ביצים ובצל עם שמן ("אייר מיט ציבעל"), שנהגו לאוכלו בשבת בבוקר.
תשובה
יש מנהג לאכול בסעודת שבת בבוקר סלט ביצים ובצל עם שמן ומלח, על עשיית סלט זה הרחיבו הפוסקים שיש להיזהר באופן אוטומטי כדי שלא להיכשל חלילה.
יש הנוהגים כיום להכין את הסלט כבר בשבת, אבל רבים מכינים את הביצים והבצל בשבת בבוקר סמוך לסעודה, ויש להם גם הקפדה על כך (ראה מנחת יצחק ח"ט סי' כח; ציץ אליעזר חי"א סי' לו), יש שמקפידים. מאד שלא להשתמש בביצה ובצל שקילפו אותם אתמול, זה הקפידו לקלף את הביצים והבצל רק בסמוך לסעודת שבת בבוקר. ולנוהגים כך אכן יש צורך להכין את המאכל דוקא בשבת בבוקר.
אלא שהרבה מהפוסקים העלו (ראה אגרות משה ח"ג סי' כ; מנחת יצחק ח"ד סי' קח; שבט הלוי ח"ג סי' קסט; דברי יציב יו"ד סי' לג) שהאיסור אינו אמור אלא כשקילפם והכינם כפי שהיה. , אך כשמכין תערובת [ובפרט תערובת המשנה את טעם המאכל] המכיל גם ביצים ובצל, אין קפידא.
בשבט הלוי (ח"א סי' פו ד"ה בעשייה) סיכם את ההוראות השונות שיש להקפיד עליהם כאשר מכינים סלט זה בשבת:
א. יש לקלף את הביצים והבצל רק לפני הסעודה ממש, משום איסור בורר, כנ"ל בתשובה הקודמת.
ב. אין לגרד את הבצל בפומפיה משום איסור טוחן, וכן את הביצים בפומפיה משום עובדין דחול.
ג. את הביצים מותר לחתוך דק דק לפני הסעודה לכל עדיף שלא לחתוך את הבצל דק דק כהרגלו
בחול, אלא בחתיכות מעט יותר גדולות, כפי שהכריע המשנה ברורה, אך החותך דק דק בצמוד לסעודה אין מוחים בידו.
ה. כדי להמנע מאיסור לישה, יש לערב את השמן או החומץ בשינוי, אז יניח קודם את השמן והחומץ ואז יוסיף את הביצים והבצל. יש שיטה בפוסקים שאין איסור לישה אלא בגידולי קרקע [ולדבריהן לגבי הביצה אין איסור לישה], אך רבים חולים על כך. ראה באג"מ (או"ח ח"ד עד, לש ח); שבטוחן יש אומרים שאין איסור בדבר שאינו גידולי קרקע, כי היא ממלאכות הקרקע, אבל בלש אין דעה כזו, כי אינה קשורה לקרקע. נקרא גידולי קרקע. אמנם רבי שלמה בלעקר (האלף לך שלמה קלט) כתב דאין לישה אלא בגידולי קרקע. וכ"כלי טל (לש ס"ק טו, ג, אליבא דריבר"י).
ו. שלא יערב את הסלט חזק משום איסור לישה, אלא אינן את הכלי קלות.
ז. יח ליפות האוכל, ולמרח את הסלט שיראה יפה בגלל חשש ממרח, בפרט אם יש בו מיר תערובת תפוחי אדמה המתדבקים, ותבוא עליו ברכה. ביאור הלכה סי' שכא סעיף יט ד"ה במאכל.
המנחת יצחק (ח"ט סי' כח) כתב שלכאורה לישה ראוי שלא לערב אלא מעט מעט, ולא להכין כמות גדולה בבת אחת. שהצורה הראויה היא, להגיש לכל אחד את הביצים הבצל ללא תיבול של שמן או חומץ, ולהניח צלוחיות. של שמן וחומץ, וכל אחד יוסיף למנתו שלו. אמנם בציץ אליעזר (חי"א סי' לו) הרחיב ללמד זכות על הנוהגים להכין סלטים אלו בשבת עצמה.