הזכיר יעלה ויבוא ביום חול נושאים: תפילה, כללי

שאלה
אמרתי בטעות בתפילה יעלה ויבוא לא בראש חודש, האם צריך לחזור?
תשובה
מי שאמרה ויבוא ביום חזר רגיל חודש ראש, אם נזכר קודם שאמר ביום ראש החודש יע שם צור וימשיך משם היכן שאוחז, ואם הזכיר ראש חודש, בדיעבד אם לא תחילת הברכה וסיים הברכה לא יחזור. ואולם מאחר שהרבה פוסקים סוברים שדינו כאילו הפסיק בשיחה באמצע התפילה שצריך לחזור לראש, אז טוב שיתפלל שוב בתורת נדבה , ואין צריך לחדש דבר בתפילה, רק שיהיה בתורת נדבה.
וכן לגבי ברכת המזון, אם טעה והזכיר יעלה יבוא, אין צריך לחזור ולברך.
מקורות להרחבה:
שו"ע סימן ק"ח סעיף י"ב כתבועה ומזכיר מאורע שאר ימים בתפילה שלא בזמנה אין זה הפסקה. ומוסיף הרמ"א שם שאם נזכר מפסיק אפילו באמצע הברכה.
וכתב המשנ"ב שם ס"ק ל"ח שרוב אחר חולקים על פסק השו"ע וסוברים שאין הבדל בין זה הפסק בשיחה באמצע התפילה, שבזה פסק השו"ע בסימן ק"ד ס"ו צריך לחזור לתחילת הברכה. ומביא שם עוד בשם הדרך שזהו דוקא אם מזכיר שלא שייך לאותו יום בכלל שהזכיר ראש חודש שזה שקר מוחלט שהיום אינו ראש חודש דינו כשח באמצע התפילה, אבל אם אמר יעלה ויבוא ועדיין לא הזכיר ראש חודש יפסיק וימשיך משם ואינו צריך לחזור.
ובחיי אדם (כלל כה) כתב שאף בשיחה בשוג בתפילה, בדיעבד אם לא חזר לתחילת הברכה, כיון שסיים הברכה אף ששח או הוסיף דבר שלא כענינו אינו חוזר.
ועיין בכף החיים שם ס"ק נ"ח שמביא כמה דעות בדבר שאם עבר והזכיר אינו צריך לחזור.
והנכון לנהוג בזה כדברי שולחן ערוך הרב (סימן קח סי"ח) שהביא את שיטות החולקים על המחבר, והכריע להלכה, שאף על פי שספק ברכות מכל מקום בתפלה הואיל והלואי שיתפלל אדם כל היום לפיכך כל מקום שמוכר יחזור ויתפלל בתורת נדבה ואין צריך. לחדש בה דבר.
ולגבי ברכת המזון כתב במג"א (סימן רע"א ס"ק י"ד) שאין קפידא אם מזכיר שלא לצורך ושיטתו לגבי תפילה בסי ק"ח. ובקצות השולחן סימן מ"ז ס"ק כ"ה כתב, שאף שבתפילה יש. שחלקו על המג"א כמבואר במשנ"ב (ס"ק ל"ח), לענין ברכת המזון לפי הכל אין צריך לחזור. דבברכת המזון אפילו שח באמצע אינו חוזר אלא מתחיל מהמקום שפסק כמבואר בסימן קפ"ג וקפ"ה, אם המזכיר ראש חודש בשאר ימים גרועים יותר משח דברים בטלים. ומ"מ אם לא סיים הברכה, יחזור לתחילת הברכה.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א