הזזת מזוודה שיש בה תפילין בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
דוד אלעזר נסע עם חבריו לרבי לשבת, היו פקקים בלתי צפויים והנסיעה התארכה והתארכה. הם הגיעו לבנין שבו היו אמורים להתאכסן, ממש כמה דקות לפני כניסת שבת. דוד אלעזר החליט שעדיפה לו מצות 'תוספת שבת' על הנוחות שבשימוש בבגדים ובאוכל שהביא עמו במזוודה, ולכן מיהר לדחוף את המזוודה לתוך מחסן פלסטיק 'כתר' שניצב בחצר והיה שייך לבן-דודו.
אמר ועשה. הכניס את המזוודה, ומיד נעמד וקיבל על עצמו שבת. בשבת בבוקר החל לרדת גשם, ודוד אלעזר ניגש לבן-דודו כדי לוודא שהמחסן אטום. התברר שהמחסן כמעט אטום, הבגדים לא יירטבו בצורה ניכרת, אבל אולי יהיו לחים ויהיה צורך לייבשם במוצאי שבת. דוד אלעזר ידע היטב שמשמעותה של רטיבות כזו לתפילין היא אסון. אך האם מותר לו לטלטל את המזוודה כשהתפילין בתוכה בעיצומה של השבת ולהכניסה לבית?
תשובה
מותר להכניס את המזוודה לבית.
הרמ"א (סי' שח ס"ד) פסק שתפילין הם מוקצה, אך כתב שלצורך מותר לטלטלם, וביאר המשנה ברורה (ס"ק כד) שהצורך הוא שלא ייגנבו או יתקלקלו בחמה וכיוצא בזה. ולדעת הבית יוסף אין בהם כלל דין מוקצה.
ואף שדעת הט"ז והמג"א שתפילין נחשבים כלי שמלאכתו לאיסור ואסור לטלטל כלי כזה לצורך הכלי עצמו שלא יינזק, למרות זאת מותר להכניס את המזוודה לבית משני טעמים: א. המשנה ברורה (שם וגם בהלכות תפילין סי' לא סק"ב) פוסק להקל בשעת הדחק נגד דעת האחרונים הנ"ל. ב. במקרה שלפנינו נראה שגם לפי האחרונים הנ"ל מותר להכניס את המזוודה, כי אינו מטלטל את התפילין למישרין אלא מהצד והמזוודה היא בסיס גם לדברי ההיתר שבה. ואף שטלטול מוקצה נאסר גם מהצד כשעושה כן לצורך המוקצה (משנ"ב סי' שט ס"ק יד), יש לומר שכל זה רק בכסף ואבן וכיוצ"ב, אך בתפילין לא גזרו איסור מוקצה בעצם במקום שעושה כן להצילם כמבואר בסימן של"ד סי"ב שמצילים תיק התפילין עם התפילין מפני הדליקה בשבת.
מקורות לעיון והרחבה: שו"ע או"ח סימן שח ס"ד ומשנה ברורה שם. משנה ברורה סימן שט סקי"ד, שו"ע סימן שלד סעיף יב.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א