הוצאת כלי ממקוה לטבילת כלים בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
בעלי שיחי' קנה לנו סכו"ם חדש לכבוד שבת, לאחר שבמשך זמן רב לא היה לנו סט סכו"ם שלם. הזמנו אורחים ובסך הכל היו אמורים לסעוד אצלנו בשבת בבוקר 12 סועדים. לקראת הארוחה גיליתי שישנם רק 10 מזלגות, אבל משאר הסכו"ם היו 12 והבנתי שחלק אבדו במקום כלשהו. קראתי לשרוליק הבכור ושאלתי אותו אם יכול להיות שכשטבל את הכלים במקוה לטבילת כלים הסמוכה לביתנו, נפלו שני מזלגות לתוך המים.
שרוליק הלך לבדוק זאת, הוא הכניס את ידו עד קרקעית הבור ומישש את שני המזלגות. אך בטרם הזיז אותם, חשב: האם מותר להזיז את המזלגות בשבת? האם מותר להוציאן מהמקוה? הוא למד מאביו שכל דבר חדש שלא רגילים לעשותו בבית, אין לעשותו בשבת בלי לשאול קודם לכן. הרגל נאה. האם אכן היתה בעיה כלשהי? חשוב לציין שבשכונתנו עירוב מהודר.
תשובה
מותר להוציא את המזלגות מן המקוה בשבת.
אף שלכתחילה אסור להטביל כלים בשבת, מכל מקום באופן זה לא אסרו. נציין שלמרות שחקרו האחרונים אם כלי נחשב כטבול עם כניסתו למי המקוה או רק בהוצאתו, ולפי הצד השני היה מקום להבין שבמקרה שלפנינו פעולת ההכשרה מתבצעת רק בהוצאת המזלגות ולכן תהיה אסורה כטבילה לכתחילה. בכל זאת – הסכמת הפוסקים שאין לחוש לכך, ואדרבה, נתנו עצה כיצד להכשיר כלי הטעון טבילה באופן שלא ייראה כ'מתקן מנא'.
מקורות לעיון והרחבה:
אורח חיים סימן שכג סעיף ז', וברמ"א שם. משנה ברורה ס"ק ל. וראו בהרחבה בשמירת שבת כהלכתה פרק יב הערה אות פט.