האם מותר לקטן לתקוע בשופר בליל ראש השנה נושאים: במעגל השנה, כללי

שאלה
בליל שני של ראש השנה, ביקשה ילד לקחת את השופר ולתקוע בו, תיכף מיד ממנו איש מבוגר מלעשות זאת, ושאל הילד האם אכן אסור לו לתקוע בשופר?
תשובה
הרמ"א בסימן תקצ"ו כותב להלכה, שאף על פי שלאחר שיצאו ידי חובת מצות שופר, אין לתקוע עוד בחנם, גם לא להתלמד, בכל אופן קטן, אפילו קטן הגיע לחינוך, מותר לו לתקוע כל היום, ומותר גם לומר לו שיתקע. . בקטן הגיע לחינוך, הטעם שמותר הוא מדין חינוך יש לתת לו לתקוע. בקטן הגיע לגיל חינוך, לאחר שנראה מדברי הפוסקים שהותר מדין מצות חינוך, אם כן יש לעיין אם החינוך הוא רק כשצריך לשמוע את התקיעות ולצאת ממנו או שהחינוך הוא כדי להתלמד. והנה הגר"א מוסיף שאפילו אם מרבה בתקיעות יותר ממאה קולות גם מותר לו לתקוע כל היום, ולפי זה החינוך הוא להתלמד בתקיעה. ולפי זה גם בליל ראש השנה שלא שייך דין חינוך למצוה עצמה, מכל מקום יש חינוך להתלמד ומותר לקטן לתקוע. ובקטן שלא הגיע לחינוך, בכל אופן אין עניין למנוע ממנו מלתקוע גם בליל ראש השנה.
מקורות לעיון והרחבה:
בגמרא (ר"ה לג:) מחלקים בין קטנים שהגיעו לחינוך לקטן שלא הגיעו לחינוך. וחלקו שם רש"י ותוספות קטן אם יגיע לחינוך חמור יותר או להיפך. לדעת הרמב"ם ועוד ראשונים החילוק הם רק בשבת. אבל ביו"ט בכל אופן מותר לקטן לתקוע. מהדיון שם לגבי ההיתר גם בשבת, ולשיטת הראב"ד הכוונה בשבת הסמוכה ליום טוב, למד הגר"א שאין הכוונה רק לתקיעות שמחויב. אך מכל מקום בזמנינו בשבת במקרה הצורך, משא"כ ביום טוב שבכל אופן מותר לתת לקטן לתקוע.
ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א