שאלות ותשובות - "האכלת" מחמצת / שאור

שאלה

בביתנו נהגנו להתפיח את החלות באמצעות שאור אמיתי ולא באמצעות שמרים סינטטיים. העבודה קצת יותר קשה, אבל לכבוד שבת עושים מעל ומעבר. לאחרונה נודע לי שבכדי שהמחמצת (שאור) שעומדת כל השבוע בקערה במרפסת המטבח, תפעל כמו שצריך, כדאי "להאכיל" אותה בקמח ומים חמימים בשעה קבועה מדי בוקר, כך החיידקים שעושים את פעולת השאור וההחמצה מתפתחים טוב יותר.

השאלה היא האם יש בעיה בדבר מבחינה הלכתית בשבת בבוקר, לא עושים פעולת לישה ב"האכלה" זו, אלא פשוט שופכים מעט קמח ומעט מי-ברז לתוך הקערה שבה המחמצת.

תשובה

הפעולה אסורה.

נחלקו תנאים אם נתינת מים על קמח בלי מגע יד אדם אסורה מן התורה משום לישה. להלכה, נקטו רוב הפוסקים שאין בכך איסור תורה, ורק לדעת בעל התרומה יש בזה משום מלאכת לש מדאורייתא. אך גם הרמב"ם והשולחן ערוך שהסכימו שנתינת קמח עם מים אינה אסורה מן התורה, הסכימו שמדרבנן הדבר אסור. ולכן נתינת קמח ומים למחמצת אסורה.

כמובן, צריך לזכור שמלבד איסור הלישה מדרבנן, ישנה כאן בעיה נוספת של 'מכין משבת לחול', מאחר ותערובת זו משמשת לפעולת אפייה שניתנת לביצוע אך ורק בימי החול. ולכן גם אם לא היה נחשב הדבר ללישה היה אסור "להאכיל" את המחמצת בשבת.

לעיון והרחבה: שו"ע או"ח סימן שכ"א סעיף יד. משנה ברורה ס"ק נ'. וראו ארחות שבת פרק ו' סעיף ג'. בעיה נוספת שקיימת כאן היא, שמאותה סיבה המחמצת היא מוקצה כי אינה עומדת לשימוש כלשהו בשבת (מוקצה חמור שדחאו האדם משימוש בידים), ובשבת נאסר טלטול כל דבר לצורך דבר שאסור בטלטול.

ענה על שאלה זו: