ברז מים חמים בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
פתחתי בטעות את הברז של המים החמים בשבת וכתוצאה מכך נכנסו מים חדשים לדוד החשמלי, האם מותר לסגור את הברז?
תשובה
אם המים מתחממים בדוד חשמלי, וכשיוצא מים מהדוד נכנסים מים חדשים, יש להשאיר את הברז דולק כל השבת, לפי שבסגירת הברז גורם למים הנכנסים לדוד להתבשל, וכשמשאיר הברז פתוח, המים יוצאים מהברז לפני שמספיקים להתחמם.
מקורות להרחבה:
צדדי השאלה: מצד אחד יש לומר שטוב יותר שישאיר הברז פתוח, כדי שהמים הצוננים שממשיכים להכנס לדוד ימנעו מהמים שבדוד להתבשל, וממילא ימנע איסור בישול, ואילו כאשר יסגור את הברז, המים שנכנסו ע"י פתיחתו הראשונה יתבשלו בוודאי. אך מצד שני יש חשש שאם לא יסגור את הברז ימשיכו להכנס מים צוננים לדוד ויתבשלו עוד לפני שיספיקו לצאת מהברז, וממילא אם לא יסגור את הברז יגרום שיתחממו יותר מים ויהיה בישול גדול יותר, ולכן עדיף לסגור הברז אף שגורם שהמים שכבר נכנסו יתבשלו, כדי שלא יוסיף עוד ועוד מים לבישול.
והנה דין זה דומה למה שכתב השו"ע (סימן שיח סעיף יב) דמותר ליתן מים צוננים לתוך מיחם שהיו בו מים חמים כדי להפשירן אם הוא לא כלי ראשון, וכתב שם הרמ"א שאם המים הצוננים מרובים שאי אפשר שיתבשלו, אפילו בכלי ראשון מותר. ולכאורה מזה יש להוכיח שטוב שישאיר את הברז פתוח כדי שיכנסו מים צוננים מרובים ולא יהיה בישול.
אלא שהמשנ"ב מביא שם (ס"ק פג) בשם החיי אדם דדוקא אם שופך הכל בפעם אחת, אבל מעט מעט אסור, שהרי עד שמגיעים עוד מים מתבשל מה שכבר נכנס, ומה יועיל שמצטנן אח"כ. ולפי זה יתכן שאין מועיל מה שמשאיר את הברז פתוח.
אמנם כתב בשער הציון (ס"ק קיא) דבדבר חריף קיימא לן דגם על האור אינו מבשל ברגע הראשון, אם כן גם כאן אף שמתערב בחמין מ"מ אין מתבשל תכף עד שישפוך השאר.
לפי זה משמע מדברי הרמ"א והשער הציון שבנידון שלפנינו יש להשאיר את הברז פתוח.
וכן כתב בציץ אליעזר (חלק י"ח סימן לב) שאסור לסגור את הברז מכיון שיגרום למים הצוננים שכבר נכנסו שיתחממו היטב, אלא ישאיר את הברז פתוח, דבזה הו"ל בגדר של שב ואל תעשה. ואע"פ שיכנסו עוד מים ויספיקו להתחמם, הרי הפתיחה של הברז נעשתה בשוגג, והמים שנכנסים אח"כ באים רק מכח כוחו, ואילו פעולה של סגירת הברז היא פעולה במזיד שתגרום למים שנכנסו כבר להתבשל.
וכן כתב בשמירת שבת כהלכתה (פ"א סעיף מח) שאסור לסגור את הברז, והוסיף שאפילו אם הדוד אינו פועל כרגע, לא יסגור את הברז, משום שיש בתוכו מים חמים מלפני שבת, ואם יסגור את הברז, המים שנכנסו יתחממו מהמים שנמצאים בדוד.
וכן כתב בספר מאור השבת (ח"ד עמוד מב) בשם הגרי"ש אלישיב שלא לסגור את הברז, ובמקום הפסד מרובה אולי יש להקל ולסגור את הברז.
אמנם הגר"ש וואזנר (הובא בספר קובץ מבית הלוי ח"ו עמוד מ) שמותר לסגור את הברז, מאחר ומה שגורם למים שכבר נכנסו להתחמם זה אינו אלא גרמא, שהוא מדרבנן. ובמקום הפסד שלא יצטרך להשאיר הברז מים פתוח, לא אסרו.