שאלות ותשובות - בקבוקי יין שלא נטבלו כדין

שאלה
יש הרבה יקבים שקונים את הבקבוקים מחו"ל האם אפשר להשתמש בבקבוק יין שלא טבול, או שצריך להעביר המשקה לבקבוק אחר?

תשובה
אפשר להשתמש בבקבוק ואין צורך לשפוך המשקה מתוכו ולהטבילו, אבל לא ימלא אותו שוב ללא טבילה.

מקורות להרחבה:
כתב בשו״ת מהריל דיסקין אחרון סימן ה' אות קל"ו דבקונה כלי עם משקה אין צריך לשפוך המשקה ולהטבילו דשב ואל תעשה הוי ולא נקרא שימוש.
ובארחות רבינו יו"ד הלכות טבילת כלים אות ב' מביא אתי דבר המהרי. "ל דיסקין, וכתב שם מהקהילות יעקב דמכאן סמכו להתיר כל הקופסאות השימורים מחו"ל, וכן בקבוקי משקאות (המותרים) מחו"ל להשתמש בהם קמעה קמעה עד גמר בלי טבילה, דחיוב טבילה רק אם יהודי ממלא בכל שימושות, אבל לרוקן אפילו בהרבה. פעמים מה שמלא הגוי, למשל שמוציא כל פעם קצת קצת, הכל מקרי שימוש אחד ואין ע"ז חיוב טבילה.
ומביא שם בשם החזו"א שהורה לאחר שפתחו את קופסת השימורים מחו"ל לרוקן את כל התכולה לכלי אחר כדי לא להשתמש בכלי נטבל, אבל לא חייב לפתוח מיד שקונה ולרוקנם לכלי אחר, וכן נתן עצה שיפקיר את הקופסא ואז לא צריך לרוקנה.
ובישא יוסף יו"ד סימן כא כתב דאי אפשר לחייב את בעלי המפעל להטביל את הבקבוקים אשר נקנים לסחורה ולא משתמשים לצורך כך, ובפרט בכלי זכוכית שלפי רוב הפוסקים הוא חיוב טבילתם הוא רק מדרבנן, וכל החשש יעשה בהם שימוש חוזר מן הראוי. לציין ע"ג תוויות הבקבוקים לומר טבולים. אלא בעלי המפעלים מסרבים לציין זאת בטענה שהקונים לא יבינו את הכוונה ועלולים גבוהים מרכישתם. אז לדינא הורה הגרי"ש אלישיב דאפשר לאפשר לפטור מטביל הכלים את בעלי המפעל הרוכשים אותם מגויים לצורכי מסחר בלבד. כדי להשתמש בבקבוקים אלו ומעונין להשתמש חוזר, יש לו להטבילו כדין לפני מילים שנית, אך לא יברך על טבילתו.

 

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א