רבינו שלמה יצחקי - רש"י הק' כ"ט תמוז ד"א תתס"ה

מספרים שאביו של רש"י רבינו יצחק היתה בידו מרגלית גדולה וחשובה, והגויים חמדו מאד לקנותה, ולהשתמש בה לשם עבודה זרה שלהם, והיו מפצירים בו מאד שיתן להם את המרגלית, והם ישלמו לו כהנה וכהנה, אך ביודעו שהם צריכים אותה לצורך אליליהם, לא אבה ליתנה להם בשום אופן. באחד הימים הזדמן לו לנסוע בספינה עם הגויים, והתחילו לשדל אותו ולשחדו בשלמונים מרובים, ובראותו שאינו יכול להתאפק מליתן להם את המרגלית, עמד והשליכה למצולות ים, ובזה הפסיד את כל ממונו הרב שהיה ברשותו.
והצטער רבינו יצחק מאד על המעשה הזה, שהוכרח להפסיד את כל עושרו בעבור זה. ושמעו בבית המדרש בת קול מן השמים, שבזכות המצוה הגדולה הזאת שעשה עכשיו, יזכה להוליד בן שיאיר את העולם בתורתו.
דברי ה'פרי מגדים' בשבח לימוד פירש"י עה"ת
... והבחורים אשר אומרים כי חרפה להם ללמוד בישיבה פרשה חומש עם רש''י, וקפיטל בנביאים וכתובים, לו חכמה ישכילו היו לומדים זה ראשונה מכל. ראה נא הרא''ם ז'' ל אשר האיר עיני כל ישראל בחיבורו על רש''י על התורה, ואני משבח הספרדיים בזה אשר לימודם עולה יפה, ובוודאי כי לא אלמן ישראל בינינו האשכנזים ת"ל גאוני הזמן אשר לומדים כסדר הראוי ונכון, אמנם ראוי היה שישגיחו בעין חמלה ולזכות הדור וכו'... ולא כאותן שלומדים עם תלמידים גפ''ת ־ אם שיודע להקשות איזה קושיא ותירוץ, 'חכם' ו'רבי' יתקרי, ובתנ''ך אין לו שום ידיעה, ולה''ק מונח בקרן זוית...".
('פרי מגדים', באגרת שבריש או"ח, אגרת ד''ה ומה)
הוי מרגיל עצמך להיות בקי מאד במשניות וברש''י על התורה
... ומזה תראה בני נ''י, שדינים שאינם מבוארים בפוסקים ימצא להם לפעמים פשר והתפשטות במשניות וספרי. ולכן איעצך: הוי מרגיל עצמך להיות בקי מאד במשניות וברש''י על התורה, שהוא לתועלת גדול לכמה ענינים. והרבה פעמים שפשטתי שאלות שלא נמצאו בפוסקים מן המשנה, וכן פ ירש''י על התורה הוא לתועלת גדול להיות בקי בספרא וספרי ובמדרשים, מלבד התועלת הפשוט, להבין פירוש הפסוקים על נכון".