מרן שר התורה הגאון רבי שמריהו יוסף חיים קנייבסקי זצ"ל

מרן שר התורה הגאון רבי חיים קנייבסקי זיע"א נולד בפינסק לאביו מרן רבי יעקב ישראל קניבסקי ואמו מרת פעשא מרים, אחותו של החזון איש. אביו שימש סנדק בברית המילה שלו וקרא את שמו שמריהו יוסף חיים, על שם שני סביו, הרב שמריהו יוסף קרליץ רבה של קוסובה והרב חיים פרץ קנייבסקי.

בתאריך א' בניסן תרצ"ד עלה הנער עם משפחתו לארץ ישראל והם התיישבו בבני ברק. בתחילה התגורר עם משפחתו בבית דודו, מרן החזון איש. מאוחר יותר עברו לדירה סמוכה בשכונת גבעת רוקח. כאשר עבר החזון איש לשכונת זיכרון מאיר עברה אף משפחתו להתגורר בסמיכות אליו.

בגיל עשר נכנס רבי חיים זיע"א ללמוד בישיבת תפארת ציון בבני ברק, שם למד אצל מורו ורבו מרן רבי מיכל יהודה ליפקוביץ שהחל למסור שיעורים בישיבה. לאחר שש שנות לימוד בתפארת ציון, ביקש אביו שיבוא ללמוד אצלו בישיבת בית יוסף, שם למד אצלו זמן אחד את מסכת יבמות. לאחר מכן עבר ללמוד בישיבת לומז'ה בפתח תקווה בראשות רבי ראובן כץ. בשנתו הראשונה שם, בגיל 17, סיים לראשונה את כל התלמוד הבבלי.

במשך שנתיים שמע שיעורים מהרב שך, שכיהן כר"מ בישיבה, וכן שמע שיעורים מהרב אליהו דושניצר, שכיהן כר"מ ומשגיח בישיבה. בשנתו האחרונה בישיבה שמע שיעורים מהרב יחיאל מרדכי גורדון שמונה לראש הישיבה באותה שנה.

מדי שבוע היה חוזר לביתו לקראת שבת אז למד תורה מדודו החזון איש. בעת לימודיו בישיבת לומז'ה פרצה מלחמת העצמאות וכל תלמידי הישיבה גויסו לשמירה בחזית המצרית, עם מקלות ואבנים בלבד. הרב שמואל גרוסברד, שמונה למפקדם, הורה לתלמיד הצעיר לעלות עם גמרתו לראש הגבעה, שם למד עד לסיום הקרבות.

בז' בכסלו תשי"ב נשא מרן שר התורה הגאון רבי חיים קנייבסקי זיע"א את רעייתו הרבנית מרת בת שבע אסתר, בתו של מרן רבי יוסף שלום אלישיב. השדכנים היו הרב בן ציון ברוק, ראש ישיבת נובהרדוק בירושלים, והחזון איש, ששיבח במכתב את החתן והכתירו בתואר "מרא דכולא תלמודא".

לאחר נישואיהם הם התגוררו בפתח תקווה מספר חודשים והוא המשיך ללמוד בישיבת לומז'ה. לאחר מכן עברו לבני ברק וחלקו דירה משותפת עם משפחות הרב נסים קרליץ, הרב עמרם זקס והרב דב וינטרוב, כאשר כל משפחה התגוררה בחדר אחד והמטבח היה משותף לכולם. בהמשך עברו לדירה מורחבת יותר שחלקו עם משפחת הרב פנחס שרייבר. בבני ברק החל ללמוד בכולל "עטרת יוסף", שלימים נקרא כולל חזון איש. הוא למד שם במשך עשרות שנים.

בתום השבעה לפטירת אביו, באב תשמ"ה הספידו מרן הרב שך בבית המדרש לדרמן בבני ברק שם הוא התבטא ואמר כי מרן הסטייפלער "הניח בן כמותו". דבריו של מרן הרב ש״ך הפכו במהרה לשיחת היום בריכוזים החרדיים.

כבר בצעירותו ביקש מרן הרב שך ממנו שיצטרף למועצת גדולי התורה אך הוא סירב מסיבותיו שלו. באחד מכינוסי הבחירות הראשונים שנערכו הגיע הרב שך למעונו של מרן שר התורה וביקש שיתלווה אליו, באומרו, "אם רבי חיים לא נכנס איתי אני לא מגיע לכינוס".

במשך שנים רבות כיהן מרן שר התורה כאחד ממנהיגי דגל התורה אך הדבר התבטא אצלו רק במתן תשובות לשאלות שונות. את כל חייו הוא הקדיש לעסק התורה ולכתיבת ספריו הרבים שהפכו לספרי חובה בבית היהודי.

במשך עשרות שנים הוא יישב במעונו וכתב את ספריו הרבים, בהם: שונה הלכות, טעמא דקרא, דרך אמונה, אורחות יושר ועוד. ספריו הרבים קנו להם שם של כבוד במהירות עצומה וגדולי הדור של אז כבר היו עולים למעונו לשוחח עמו בלימוד ובדברים שונים.

בעיצומו של יום ט"ו באדר ב' פורים דמוקפין, עלתה נשמתו בסערה השמימה, כשכלל ישראל בכל אתר ואתר מבכה את לכתוב של רב האי גאון וצדיק, זי"ע.


כך נלך בדרכי מרן שר התורה

קטעים נפלאים מתוך שיחה שנתן הגר"מ זילבר שליט"א את הדרך להצלחה בתורה, וכדוגמא נקט את מרן הגרח"ק, ויהיו הדברים לעילוי נשמתו, ולמליץ טוב בעבורנו:

"אם אתה מעוניין להצליח בתורה, שיהיה לך פה קדוש. מה המשמעות? לא מדברים לשון הרע ורכילות. גם לא פוליטיקה. ו…לומדים. ושמא תאמר אני לא יכול להיות רבי חיים קנייבסקי, אשיב לך: לא ביקשנו שיהיה לך פה קדוש כמותו, אבל לפחות תתחיל קצת להתקדש. וככל שתתקדם ותקדש עוד את הפה, תדע יותר, ותהיה לך סייעתא דשמיא, והרי אנחנו זקוקים לסייעתא דשמיא: "אדם מקדש עצמו מעט – מקדשים אותו הרבה, מקדש עצמו מלמטה- מקדשים אותו מלמעלה".

אבל קשה להתנתק מהעולם…

'לכן אסביר שוב: לא ביקשתי שתתנתק לחלוטין. אתה לא חייב לעיין בעיתון כל יום וגם אם אתה מעיין, מדוע אתה חושב שעליך לעיין בכל עשרות הדפים שנכתבו רק להמון העם – שיהיה להם מה לקרוא ולא ירעו בשדות אחרים, וכי עיתון צריך לקרוא מכריכה לכריכה?! אתה הלא בן תורה שחפץ להתעלות, וזה הרי מינימום של ההתנתקות שאתה יכול. וככל שתתנתק, תצליח להתנתק עוד. בפסוק נאמר "ויתנתקו רגלי הכהנים" – מדוע הם היו צריכים לנתק את הרגלים ולא שהארון ינתקם? כי עלינו מוטל לעשות פעולה של התנתקות, ואז הארון יגביה אותנו עוד למעלה למשכיל. הארון זו התורה.

'ודאי שאם זוכה להתנתק מיום עמדו על דעתו ולחלוטין – כמו רבי חיים קנייבסקי, נראים כמו שהוא נראה קדוש וטהור כמו החפץ חיים. אבל תעשה ככל שאתה יכול וראוי'.

'בימי עלומי, הסתובב בירושלים גאון נורא, שיש לו קונטרס … הגאונות שלו בשילוב הבקיאות הדהימה מאוד. ומימי תמהתי, מדוע הוא לא תופס מקום, ומלבד הקונטרס הגאוני שהוציא, לא יודעים ממנו ב'עולם התורה' כלום.

'הזדמן לי ונכנסתי בחנות לכלי קודש ב'מאה שערים', והמוכר פנה ולחש לי "אתה רואה את ההוא שם בצדי החנות, הוא הגאון הידוע…" הבטתי על מראהו, וגם שמעתי את שיחתו עם פלוני, ומיד הבנתי הכל. הוא לא מנקיי הדעת. למרות שלא ראיתי בו 'בעל עבירה', אבל התרשמתי כי הוא מגושם ורחוק מלהיות נקיי הדעת.

'וזה לעומת זה. כמה רבה נקיות הדעת של גדולי ישראל, כמו לדוגמא רבותינו שליט"א, כמו רבי חיים קנייבסקי – שלא יודע צורת מטבע. עירין קדישין. וכולו תורה ממש בקדושה וטהרה, אבל כאמור, לא ביקשתי שתהיה רבי חיים קנייבסקי, זה לא שייך. אבל מה שאתה יכול, לאט לאט תנקה את הדעת, אל תקרא את כל העיתונים, ובוודאי לא קווי 'נייעס' ולא סיפורי מריבות בין 'חצרות', אין בכך שום תועלת, לא לך ולא לאחרים. וגם אין שום נפק"מ בזה. תתנתק מכל אלו. בדוק ומנוסה שככל שתתנתק ותהיה יותר נקי דעת, כך תהיה בקיא הדעת, בממדים שלך, לאט לאט, ויסייעו לך משמים.

אתם מביאים כדוגמא להתמדה את מרן הגר"ח קנייסקי (שליט"א) [זצ"ל], שלפי מה שמספרים אינו יודע אפילו כיצד מכינים קפה… אבל הגאון הרב זילבר שליט"א הצליח לדעת את הש"ס והתורה, למרות שיודע כיצד מכינים קפה… גם כך אפשר לנצל את הזמן…

'אני מתפלל ותיקין במשך ארבעים שנה, אולי הנכדים שלי חושבים שאני פרומער, לכן אני מקפיד על ותיקין. אבל האמת היא, שממש לא מחמת כך. אלא, הרבנית הייתה מורה בכירה בסמינר, וכל הילדים והיא, יצאו בבוקר ללימודים ונוכחתי לראות שאם לא אקום מוקדם, יקרה שהיא לא תאכל, או שהילד ההוא לא יספיק לאכול וכדומה, לכן קמתי ותיקין, והכנתי לכולם כריכי לחם ואוכל ושלחתי אותם לחיידר ולבתי ספר. זו הסיבה שהתרגלתי לתפילה בשעה הזו. וכך כל אברך (גם השקדן ביותר) יכול להספיק הכל. וזה ישתלם לו אח"כ בכפל כפליים.

'לסיכום: כל בחור וכל אברך, לא משנה באיזה גיל וזמן, יכול מרגע זה להתחיל קודם כל להתנתק קצת יותר, לקדש את הפה, קצת יותר להיות מסודר בלימודו, קצת יותר לסכם את מה שהוא לומד, ו'קובץ על יד ירבה', יזכור ויידע'.

(קטעים מתוך ראיון נרחב למוסף שבת קודש - סוכות תשע"ט)

עם לימוד גומרים ש"ס - ולא עם ברכות וסגולות

בסעודת פורים אמרו פעם למרן הגר"ח קנייבסקי זצ"ל כי רבי יעקב גלינסקי ז"ל אמר פעם שברכותיו שוות יותר משל הגר"ח, כי בסיום הש"ס של הגר"ח בערב פסח, ברך ר"י את הגר"ח: 'אי"ה לשנה הבאה'. והגר"ח אמר לו: 'וכן למר', וברכותיו נתקיימו, וברכת הגר"ח לא...

הגר"ח זצ"ל הגיב ע"ז: אם אתה חושב שאפשר לגמור ש"ס עם ברכות, זה טעות, צריך ללמוד, ואז גם ברכותי יהיו מועילות.

(גליון 'כל משאלותיך', מספר ה')