הרה"ק רבי צבי הירש מזידיטשוב זיע"א

רבינו "שר בית הזוהר" הרה"ק רבי צבי הירש מזידיטשוב זי"ע נולד בשנת תקכ"ג בעיר סאמבור, לאביו הרה"ק ר' יצחק אייזיק מסאפרין זי"ע מתלמידי הרבי ר' אלימלך זיע"א, אך לא נהג ברבנות, ולאמו הצדיקת מרת הינדא ע"ה.

כבר מילדותו ניכר עליו כי לגדולות נוצר, דרכו בקודש היה ללמוד ז' דפים גמרא בכל יום וחזר עליהם ז' פעמים, נמצא למד את הש"ס ז' פעמים בכל שנה.

ר' הירש למד אצל הגאון ר' יצחק חריף אב"ד סאמבור זצ"ל, ואח"כ נסע להסתופף אצל החוזה מלובלין זי"ע, ונעשה לתלמידו המובהק. ידוע ומפורסם שר' הירש עסק כל ימיו בתורת הנסתר בזוה"ק ובשאר ספרי קבלה, והחזיק את עצמו כתלמיד של התנא האלקי רבי שמעון בר יוחאי, ואף גם חיבר ספר על הזוה"ק ה"ה ספרו הקדוש עטרת צבי, וגם ספר צבי לצדיק על תיקוני הזוהר, ואמרו צדיקים שהעטרת צבי הי' ראוי לעשות ספר הזוהר בעצמו אי לאו שרבי שמעון בר יוחאי חיברו.

הרה"ק ר' צבי הירש נהג עדתו בזידיטשוב ורבים וכן שלמים הסתופפו בצלו קדישא לקבל ממנו לקח והדרכה בעבודת השי"ת, עד שביום י"א תמוז שנת תקצ"א לפ"ק בהיותו כבן ס"ח שנים כמנין שנות חיי"ם, עלתה נשמתו הטהורה לישיבה של מעלה, והובא למנו"כ שם בזידיטשוב.


לדרוש בדברי תורה בסעודה שלישית

כתב בספר עטרת צבי להרה"ק מזידיטשוב זצ"ל על הזוה"ק (פר' תרומה): נ"ל שזהו קודם סעודה שלישית לקבוע מדרש לדרוש אפילו ליחיד זה יש למנוע, אבל בתוך סעודה שלישית ודאי מותר לומר תורה ולדרוש, אחר שכבר התפלל מנחה זמן הסתלקות אלה הצדיקים, בודאי מותר בתוך הסעודה אפילו לדרוש ברבים ולעסוק במעשה מרכבה, כדאשכחן לרבי שמעון בפר' אמור דף צ"ה, בזמנא דאסתלק סעודתא דשבתא מסדר פתוריה ואשתדל במעשה מרכבה, וכן אנו נוהגין עפ"י מה שראינו אצל רבותינו.

פרדס יוסף החדש - דברים פרק לד פסוק ח

שלח פתק לציון הרשב"י וחתם עצמו תלמידך צבי הירש בן הינדא

ראיתי כתוב שהרה"ק רצ"ה מזדיטשוב זצ"ל שלח פיתקא למירון לשימה על קברו של רשב"י וחתם עצמו תלמידך צבי הירש בן הינדא. ומכאן סמך לדעת הרה"ק זצ"ל שכידוע העמיק והרחיב בתורתו של רשב"י ודבר ספר עטרת צבי חיבור נפלא על הזוה"ק ובצדק קראו לו "שר בית הזוהר". 

ובדומה לזה בהלכה בשו"ת שבות יעקב ח"ב סימן ס"ד שהספרים הם רבותינו וטרם שמורים הוראה יש לעיין בספריהם כדין המורה הלכה בפני רבו.

(עלי תמר - מסכת סוטה פרק ה הלכה ב)