הרה"ק הרבי רבי (דוב) בער זי"ע המגיד הגדול ממעזריטש י"ט כסלו תקל"ג

רבינו נולד בשנת תס"ד לערך לאביו הרה"ק רבי אברהם זי"ע [שהמגיד אמר עליו שהיה מל"ו צדיקים]. מגזע היחס לרב האי גאון ולרבי יוחנן הסנדלר עד דוד המלך ע"ה.
למד תורה מפי רבי שלמה בער אבד"ק לוקאטש עיר מולדתו, ועבר ללבוב ללמוד בישיבתו הרמה של בעל הפני יהושע שהחשיבו כתלמיד חבר.
בהגיעו לפרקו נשא את בתו של רבי שלום שכנא מטורטשין שהעמיד שם לרשותו בית מיוחד ללמוד ולהתבודד בו באין מפריע, משם עבר לקאריץ ישב שם על התורה ועבודת ה' מתוך הדחק, עד שנתמנה שם למגיד מישרים, לאחר מכן היה למגיד מישרים בראוונא.
כשזרח אורו של הבעש"ט הק' נסע אליו לעמוד על טיבו והיה לתלמידו המובהק. עם פטירת הבעש"ט הק' לחיי עולם נטלה שכינה מקלה ותרמילה ועקרה ממעזיבוז למעזריטש, כך אמר בעל התולדות יעקב יוסף מפולנאי לאחר ששהה שבת אחת במחיצת קדשו של רבינו ולשם נאספו עדרי הקודש תלמידי הבעש"ט הק' ותלמידיהם.
במשך י"ב שנים להטה אש שלהבת הקודש במעזריטש עד שעלה ונתעלה לגנזי מרומים, בדבריו האחרונים "חיזקו ואימצו והתחברו יחדיו ובכח זה תתגברו על הכל, והרמז לכך "והוא באחד ומי ישיבנו" ומנו"כ בהאניפולי אליה עבר חודשים ספורים קודם הסתלקותו. דברי תורתו נאספו בספה"ק "מגיד דבריו ליעקב", "אור תורה", "אור אמת", "תורת המגיד", ועוד.
מתחרט אני על כך שהלכתי, הייתי צריך לרוץ!
כשהיה הרה"ק רבי שמעלקא מניקלשבורג זיע"א גולה למקום תורה, אל העיר מעזריטש, לשתות ממימיו הזכים של הרה"ק המגיד הגדול ממעזריטש זיע"א רעש כל העולם היהודי משמועה זו. ידוע היה רבי שמעלקא כאחד הגדולים והמיוחדים שבדורו, ענק בתורה ועילוי מופלא ומה לו עוד ללמוד מהמגיד? כך תמהו בני הדור.
ואכן, כששב רבי שמעלקא לעירו פנה אליו אחד מאנשי העיר ואמר לו: בוודאי מתחרט רבינו על שהלך מרחק רב שכזה עד למגיד במעזריטש. השיבו רבי שמעלקא בשנינות: אמנם כן! מתחרט אני על כך שהלכתי, הייתי צריך לרוץ!