הרה"ק הרבי ר' אלימלך מליזנסק זיע"א

הרה"ק הרבי ר' אלימלך נולד בשנת תע"ז בפולין לאביו רבי אליעזר ליפמן. נתקרב אל 'המגיד הק' ממעזריטש' ע"י אחיו הרה"ק הרבי ר' זושא מאניפולי.

במשך שמונה שנים נדד במקומות שונים עם אחיו הצדיק ר' זוסיא מאניפולי, כשבדרכם מחזירים הם רבים בתשובה. ואח"כ התיישב בליז'נסק, שבזכותו הפכה לעיר חסידות מרכזית. הירבה במעשי צדקה וחסד, ונהג מנהגי פרישות וסיגוף.

וכל צדיקי החסידות בדור שלאחריו בפועלין וגאליציע היו מתלמידיו.

בכ"א אדר בשנת תקמ"ז נתבקש לישיבה של מעלה ומנו"כ בליז'נסק.

והמקום הקדוש נעשה לאבן שואבת עד היום הזה. הרה"ק רבי מנחם מענדיל מרימנוב זי"ע אמר, כי תפילה על ציונו של הרבי ר' אלימלך סגולה להתעוררות תשובה.

הותיר אחריו ברכה את ספרו הק' "נועם אלימלך" שהוגדר על ידי הרה"ק בעל ה'תניא' זי"ע, ספרם של צדיקים. זי"ע.


אשרי מי שראה שפניו בחלום

שמעתי מעשה פלא מפי בעל המעשה בעצמו, אשר הוא אדם חשוב וירא שמים, וסיפר לי, שהוא נין ונכד להרה"ק רבי אלימלך מליזענסק זי"ע, והוא מקפיד ללמוד בכל יום בספה"ק נועם אלימלך, חוק ולא יעבור.

והנה, באחד השבועות, בליל שבת קודם התפילה, עסק כדרכו בנועם אלימלך, ולמד אז את דבריו הקדושים בפרשת לך (ד"ה אחר) וז"ל: 'שלפעמים שמא גורם, היינו השם שהוא נקרא כשם אדם כשר וישר זה גורם לאדם שיהיה צדיק, למשל מי ששמו אברהם ורוצה לעבוד השם יתברך ברוך הוא, אזי השם הזה גורם ומסייע לו שיהיה צדיק'. ולידו ישבו כמה אברכים, ואחד מהם שאלו היכן המקור לדברים אלו, ששמו של האדם משפיע על התנהגותו לטב ולמוטב, אך הוא לא הבין את השאלה: 'מדוע צריכים מקור לזה?! הרבי ר' אלימלך הוא המקור בעצמו!'.

'באותו ליל שבת' מספר הלה, 'שמעתי בחלומי קול מדבר אלי, לא ראיתי כל תמונה, רק קול דברים המדבר ואומר לי: 'אני הוא אלימלך מליזענסק, היות ואתה עוסק בכל יום בספרי באתי לגלות לך את מקור הדברים מה שלמדת היום, עיין במדרש תנחומא פרשת האזינו שם תמצא כדברי ויאירו עיניך', ויהי בבוקר ותפעם רוחי, זכרתי היטב את דבר החלום ותכף אחר ברכת התורה מהרתי לפתוח את המדרש בפרשת האזינו, ואכן הדברים האירו למולי באור יקרות, וז"ל המדרש שם (האזינו ז): 'זכור ימות עולם בינו שנות דור ודור, לעולם יבדוק אדם בשמות לקרוא לבנו הראוי להיות צדיק, כי לפעמים השם גורם טוב או גורם רע, כמו שמצינו במרגלים, שמוע בן זכור על שלא

שמע בדברי המקום וכו', עיי''ש'. ע"כ כפי ששמעתי מבעל המעשה, והוא פלאי.

(הג"ר מאיר צוויבל שליט"א - גליון המאיר ויצא פ"ד)