הגה"ק רבי יעקב עמדין זיע"א היעב"ץ א' דר"ח אייר תקל"ו

הגה"ק היעב"ץ זצ"ל נולד בט"ו סיון תנ"ח לאביו הגה"ק רבי צבי אשכנזי - ה"חכם צבי" זי"ע.
כבן י"ז נסע לבראדי לבקש תורה מפי הג"ר מרדכי הכהן כ"ץ בן ה"סמיכת חכמים" זי"ע. בשבתו שם בחר בו רבי מרדכי לחתן, ושם שקד על דלתי תורה עד כי גדל מאוד.
כיהן ברבנות העיר עמדין, משם עבר לאלטונא, שם בנה לו בית וגם בית-דפוס. כן ניהל שם משא ומתן באבנים טובות, וגדולי הסוחרים השתדלו להמציא לו ברכה. רבי יעקב ישב שם בשלום ובשלוה בעושר וכבוד, והוציא מעיינותיו חוצה, הלא המה ספריו "שאילת יעב"ץ", סידור "בית יעקב" ועוד עשרות ספרים וקונטרסים בכל חלקי התורה.
סיפר הרה"ק מצאנז זי"ע, שרבנו הבעש"ט זי"ע אמר להגה"ק רבי אפרים אחי היעב"ץ: "אחיך היעב"ץ, כל היום הוא דבוק בעולמות העליונים"...
היעב"ץ כתב בעצמו בספרו מגילת ספר את קורות חייו וחיי אביו זצ"ל.
אולם פוק חזי מאי עמא דבר - הגה"ק ה"חתם סופר" שבשעה שאחד המדפיסים ביקש להדפיס סידור תפילה וביקש את הסכמתו, התנה זאת רק אם יכניס לסידור דברים נחוצים מסידור בית יעקב. ובשו"ת חת"ס (ח"ו סי' נט) כתב על היעב"ץ בזה"ל: "דבר גדול דיבר הנביא ז"ל בענין הזה הלא ישתוממו רואיו..."
הגאון יעב"ץ נלב"ע א' דר"ח אייר תקל"ו.
המעלה המיוחדת בשם יהודה
יש יתרון ומעלה מיוחדת בשם "יהודה" כך כתב רבנו היעב"ץ במסכת ברכות דף כ ע"א, וז"ל: בשני דרב יהודה כולי תנויי בנזיקין, לטעמיה אזיל דהכי אמר בהמניח (ב"ק דף ל) האי מאן דבעי למהוי חסידא לקיים מילי דחסידותא. ואיהו הוי חסיד טובא כדאמר ליה שמואל רביה, לית דין בר נש (נדה דף יג ע"א) וחידוש, שכן מצינו בתנאים, סתם חסיד, הוא, או רבי יהודה בן בתירא, או רבי יהודה בר אילעי, (תמורה דף טו ע"ב) וכנראה ששם יהודא גורם לכמה חסידים עכ"ל, (הובא בהגהות וחידושים של ש"ס נהרדעא בשם היעב"ץ בברכות דף כ ע"א) ולכן יש לשם זה השפעה על הילד.
יש להוסיף שגם ספר חסידים חיברו רבי יהודה החסיד, הרי דשם יהודה גורם לחסידות. אך יש לציין שבצוואת רבי יהודה החסיד (אות כח) הזהיר לבניו לא יקרא אדם איש מזרעו את בנו יהודה ולא שמואל. ובהגהות מקור חסד (סק"ט) הסביר שמצינו כי השם גורם לטוב או להיפוך. אמנם יפלא אשר גזר רבינו על שמות יהודה ושמואל שמות המצויים בישראל בימות דור ודור ובשו"ת שם אריה (יור"ד סימן כז) כתב שלא רצה רבינו כי יקראו בשם אחריו ואחרי אביו הגדול. והביא כי כאשר דברו בועד ארבע ארצות מצוואת רבינו זו עמד הגאון מהרש"א ז"ל על רגליו ואמר: אני מבני בניו של ר' יהודה החסיד. וזה שמי שמואל ושם אבי יהודה, עכ"ל.