הגה"צ רבי אפרים פישל פלדמאן זצ"ל

הגאון הצדיק רבי אפרים פישל פעלדמאן נולד בשנת תקצ"ט לאביו הרה"ח ר' משה ישראל ז"ל והיה חתנו של החסיד הנעלה והמפורסם מוה"ר יודא עביר ראזנבערג זצ"ל מביטשקוב , עוד בצעירותו היה רבי פישל נוסע בצוותא עם אביו ר' משה ישראל אל הרה"ק בעל הצמח צדיק מויזניץ זי"ע. והרה"ק מויזניץ הוא ששידך בין ר' יודל עביר לבין ר' משה ישראל פעלדמאן רבי פישל עבר לגור בביטשקוב בסמוך לחותנו.

ברבי פישל נתגלם המושג תורה וגדולה במקום אחד, עם שהיה סוחר ביינות, היה גאון עצום בתורה מופלג בחסידות וביראת שמים ובעל מידות נאצלות. עסקי היין שלו הסתעפו על פני ארצות שונות, אך בעיקר שקד על התורה ועל העבודה. רוב העת היו בני ביתו מנהלים את עסקיו, וכאשר נדרשה לעיתים עזרתו היה נאנח: 'במה חטאתי היום', שבשל כך מפריעים אותי מן הלימוד. 

וכה העיד עליו גיסו הגה"צ רבי אלתר אברהם ברוך ראזנבערג זצ"ל בעל צוואת אבא: ראיתי להזכיר בזה צדקת מורי גיסי הרב החסיד המפורסם מו"ה אפרים פישל ע"ה אשר כל ימיו לא היה יוצא כמעט מפתח ביתו, והיה מתמיד בלימודו היינו כשהיה לו פנאי לא היה יושב בטל רק חזר תיכף ללימודו.

רבי פישל עשה חיל בתורתו וידיו רב לו אף בתורת הנסתר, עוד בצעירותו נמשך אל תורת הח"ן והיה לומד מתוך כתבי האר"י הקדוש ותלמידו רבי חיים ויטאל. בשבתות ובמועדים היה הוגה בכתבי קודש אלה, וכמובן גם בספרי החסידות של הבעש"ט הק' ותלמידיו. בהצנע שקד רבי פישל על כתיבת חידושי תורתו ורק בשנתו האחרונה ביקש להעתיקם ולהכינם לדפוס, אחר פטירתו נקבצו חידושיו בספר ידות אפרים ושו"ת דגל אפרים....".


הפוסק של בעל ה'ייטב לב'

בעת בואו של הגאון רבי פישל פלדמן לביטשקוב עדיין לא היה מורה הוראה מוסמך בעיירה, וכאשר נתעוררה שאלה היו פונים אל הרב אשר באחת העיירות הסמוכות.

זכה רבי פישל להתעטר בנזר ההוראה שהעניק לו הרה"ק הייטב לב מסיגעט זצ"ל וכך היה לה לביטשקוב מורה הוראה משלה. לא בקלות היה בעל ה'ייטב לב' מעניק הורמנא למבקשים אלא לאחר בחינה מעמיקה. שלושה ימים טייל עם רבי פישל בש"ס ובפוסקים, ובסיום בחינתו אמר בהתפעלות מוכן אני לתת לכם היתר הוראה, אבל בתנאי שתפסקו גם את השאלות המתעוררות בביתי, בעל ה'ייטב לב' נהג שלא לפסוק לעצמו, ורבי פישל נעתר לבקשתו.

מוסף היכלות – קשר איתן (כסלו ע"ה)