האם ישיב המשאיל את דמי הקנס שבוטל

שאלה:
מעשה בראובן שפנה בימי 'בין הזמנים' אל חבירו שמעון, וביקש לקבל את רכבו בהשאלה למשך יום אחד, לשם עריכת טיול משפחתי וביקור בקברי צדיקים בגליל, ושמעון ניאות לבקשה ברצון, ומיד מסר את המפתחות לחבירו.
במהלך הטיול באחת הערים, ראובן החנה את הרכב במקום אסור, וקיבל מפקח העירייה דו"ח על סך 500 שקלים, ובערבו של יום, כשהחזיר ראובן את הרכב, דאג כמובן להודיע לשמעון על הקנס שהושת עליו, ומסר לו את ה - 500 שקלים.
למחרת, שמעון פגש במהלך עבודתו יהודי יקר. השניים התיידדו, וטרם פרידתם, סיפר האיש לשמעון כי הוא נחשב לאישיות בכירה בעירייה פלונית.
שמעון שמע את שם העיר, ואורו עיניו, היתה זו העיר בה התקבל אתמול הקנס.
כשסיפר על כך לאיש שיחו, הלה ביטל את הקנס בו במקום!
כעת שמעון מסתפק: האם עלי להשיב את ה - 500 ש"ח לראובן, כי למעשה הקנס בוטל, או שמא זכיתי בהם לעצמי?
תשובה:
הקנס הוא למעשה חוב של השואל כלפי העירייה, בגין החנייה האסורה שביצע. ובמסירת הכסף לידי המשאיל, כביכול ביקש השואל שישלם בשליחותו את חוב הקנס. ולכן, אם למעשה החוב בוטל, המעות נותרו ברשות השואל המשלח, כי במה זכה בהם בעל הרכב השליח.
והרי זה דומה למה שמצינו בדברי הרמ"א (חו"מ סימן קפג ס"ט): מי שנתן ביד חבירו 50 זהובים לפשר עם בעלי החובות שלו, ופישר ב - 25 - המוֹתר למשלח [בעל המעות]. וכן אם נתן לו 200 לשלם לנכרי, והשליח הטעה את הנכרי ונתן לו רק 100, והנכרי סבור שנתן לו 200 - הכל למשלח, והרי זה כאילו מחל הנכרי על חצי החוב, שהמותר הוא של המשלח. וביאר הסמ"ע, שהיינו משום שהמעות הן של המשלח, לכן מה שנשאר מהן, ברשותא דמריה קיימא.
אולם, נראה לומר סברא מחודשת שעל פיה יוכל בעל הרכב להשאיר את הכסף אצלו: הנה מהרגע שהשואל נהג ברכב בצורה בלתי אחראית, והשית על הרכב קנס בגין חנייה באופן רשלני ומסוכן, הרי הוא מזיק את בעל הרכב, ומסתבר שמאותה שעה, כבר אינו נחשב ל"שואל", שכן המשאיל אינו מוכן להשאיל את רכבו לאחד שמתנהג כפרא - אדם ואינו נזהר משמירת ממון הזולת; ואם כן, מכאן ואילך בעל הרכב אינו מוכן שחבירו ישתמש ברכב בחינם, אלא תמורת שכר. והגם שלבסוף הקנס בוטל, מכל מקום גם ביטול זה כרוך בסיכון [כי מן הסתם אינו 'חָלָק' על פי החוק], ותשלום של 500 שקל עבור נסיעה כה ארוכה בצורה לא אחראית וסיכון בעל הרכב [ו'הכתמת' רכבו בקרב הרשויות], הוא זול מאוד, ולכן רשאי בעל הרכב ליטול את הכסף לעצמוג.
לסיכום: נראה שבעל הרכב רשאי להשאיר את ה - 500 שקל בידו.