שאלות ותשובות - כיריים חשמליות (קרמיות) כפלטת שבת

שאלה
לאחרונה שיפצנו את המטבח והתקנו בו כיריים קרמיות בגובה השיש. אנחנו מאד מרוצים מהשימוש בכיריים אלו ובפרט מהמיקום הנוח שלהם.
לקראת שבת, הכין בעלי את הפלטה כדי לסדר עליה את הסירים כמנהגו מדי ערב שבת. אולם הפעם, בגלל המיקום המוצלח של הכיריים, החליט בעלי להעמיד את הפלטה על מקומם של הכיריים החשמליות, המבנה השטוח שלהם איפשר כמובן להעמיד עליהם פלטה והמיקום היה מאד נוח. לשם כך הוצרך בעלי להוריד את הסירים למקום צדדי, להעמיד את הפלטה ואז להעביר אליה את הסירים. ולא להעביר אותם ישירות מהכיריים כפי שהיה עושה בעבר.
תוך כדי עיסוקו ב"עסקת החליפין" הזו, צץ בדעתי רעיון – הרי הכיריים החשמליות עובדות בדיוק כמו פלטה, גוף חימום שעליו מעטה מוליך חום. בפלטה זו מתכת, ובכיריים זה המשטח הקרמי, סוג של זכוכית מוליכת וחסינת חום. כך נחסוך את כל העיסוק בהעברת הסירים.
ישנה אפשרות לנעילת-מגע, שתמנע את החשש שמא מישהו יכוון את חום הכיריים בשבת עצמה. האם מותר לכוון את הכיריים החשמליות לחום דומה לזה של הפלטה ולהשתמש בהן כפלטת שבת?

תשובה
אסור להשתמש בכיריים קרמיות בשבת.
הכלל הוא שכיריים שמיועדות לבישול ממש ולא רק לשמירת החום של התבשילים, אין דינן כפלטה חשמלית, ואסור יהיה להחזיר בשבת ולהניח על הכיריים אפילו אוכל מבושל, גם אם לא הניחן ודעתו היה להחזירן. וכן אסור להשהות עליהן אפילו אוכל מבושל ואפילו מערב שבת [-באופנים שאסור להניח על גבי האש].
כן ישנה אפשרות להניח עליהם משטח מתכת (-בלעך) שמכסה את משטח החימום וגם מכסה לגמרי את הלחצנים המשמשים לשליטה על רמת החום וכדרך שמניחים משטח מתכת על אש גלויה באופן שלא ניתן לשנות את מידת החום. במצב כזה – נחשבת הכירה כ'גרופה וקטומה' ומותר להשתמש בה.
[בכיריים בשיטת אינדוקציה, אסור גם עם כיסוי, מאחר והאנרגיות החשמליות זורמות בכל מצב, והן משתנות בפרקי זמן קצובים].

מקורות לעיון והרחבה:
ראה שו"ע או"ח סימן רנג סעיפים א-ב. שמירת שבת כהלכתה פרק א' סעיפים כט-ל. ארחות שבת פרק ב' סעיף א.

ענה על שאלה זו: הרה"ג ר' מנחם מנדל פומרנץ שליט"א