טלטול דבר מוקצה שנשכח בכיס בשבת נושאים: שבת, כללי

שאלה
ביום ששי האחרון נסעתי לבית קרובי משפחה ביישוב מרוחק כדי לעשות עמהם את השבת, והנה באמצע השבת אני מבחינה בדבר מוקצה יקר שהיה מונח בבגדי, ומאחר שלא הכרתי את המקום דיו העדפתי שלא להניח דבר יקר כזה ברחובה של עיר, ושאלתי האם הייתי יכולה להמשיך ולטלטל את דבר המוקצה, או שהייתי חייבת להשליכו תיכף ומיד? והאם בכלל היה מותר לי להשתמש בבגד, או אולי הבגד נהיה 'בסיס לדבר האסור'.
תשובה
מותר להמשיך וללכת עם הבגד, למרות שבעצם מטלטלים את החפץ, עד שמגיעים למקום המשתמר, ואז מנערים את המוקצה. ולשאלה השניה: הבגד אינו נעשה בסיס, היות שהכיס אינו עיקר הבגד.
כל זה כאשר לא היה בדעתו של מניח המוקצה לפני שבת להשאיר את החפץ בבגד, אבל באופן שחשבו להשאיר שם את המוקצה, כגון חליפה של יום חול שהכוונה היא להשאיר בהם את חפצי המוקצה, בזה יש חילוק בין כיס תלוי לכיס שתפור כולו על הבגד [-כמו כיס של חולצה], שבאופן שלא רק הפתח של הכיס תפור בבגד, אלא כל הכיס תפור בבגד נעשה הבגד כולו בסיס לדבר האסור, ואסור ללבוש את הבגד וכן אסור לטלטל את חפצי המוקצה.
בכל מצב, כאשר יש אפשרות לנער את המוקצה מיד, עדיף לעשות זאת, מאחר ויש סוברים שאף שהמעות אינם על עיקר הבגד צריך לנערם.
בחיתום הדברים חשוב לציין: כל מי שנוסע מביתו למקום יישוב אחר, רצוי שיבדוק ויברר היטב לגבי כשרות העירוב, שלא יכשל ח"ו באיסורי תורה.
מקורות להרחבה:
אורח חיים סימן שי ס"ז. משנה ברורה ס"ק כט וס"ק ל.