הדלקת נרות לאוכלים בבית אחד וישנים בבית אחר נושאים: שבת, כללי

שאלה
אנחנו זוג צעיר, שמתכוננים בשבת הקרובה לאכול בבית הורי הבעל, ולהמשיך משם לישן בבית הורי האשה, אלא שהאשה רוצה ללכת לבית ההורים רק אחר כניסת השבת, ורצינו לברר האם היא יכולה להדליק נרות בבתינו, כשהשבת לא נאכל ולא נישן שם במקום?
תשובה
האוכלים אצל ההורים, וישנים בביתם, יכולה האשה להדליק את הנרות בבית, אך יעשו הנרות גדולים שידלקו כאשר הם שבים לביתם. או שבכניסת שבת ישהו עד שיהיה חושך ותהיה תועלת והנאה מהנרות לכבוד שבת. במצב כזה, טוב שתדליק לפני הדלקת נרות גם חשמל בבית.
האוכלים אצל ההורים, ואח"כ הולכים לישון בבית אחר, כגון בבית מלון כדומה, אם יש להם היכן שישנים חדר שמיוחד להם, שניתן להדליק בו, תדליק שם. ואם לא, תבוא לבית ההורים קודם השבת, ושם תדליק במקום האכילה.
באופן שהולכים לישון בבית אחר, וקשה להם לבוא לאותו בית קודם השבת, לכתחילה יש לה להקדים ולבוא לבית ההורים ולהדליק במקום האכילה, בדיעבד באופן שהתכנון של האשה לצאת מביתה לבית ההורים אחר כניסת השבת, תדליק נרות בביתה, אך תשהה שם כמחצית השעה אחר כניסת השבת, ורק אחר כך תצא לבית ההורים.
מקורות להרחבה:
הדלקה במקום אכילה כאשר כבר יש שם נרות:
הבית יוסף (סימן רסג) מביא שמצא בתשובה אשכנזית בשו"ת מהרי"ל (סימן נג) שנים ושלשה בעלי בתים אוכלים במקום אחד שכל אחד מברך על מנורה שלו, אף על פי שכבר יש אורה מרובה, ואף על פי שהאור זרוע מגמגם בזה, מ"מ יש נוהגים כך, ויש ליישב שכל מה שמתווסף אור יש בזה יותר שלום בית ושמחה יתרה, והביא בשו"ע (שם ס"ח) להלכה את ב' השיטות וכתב שנכון להיזהר מספק ברכות ושלא יברך אלא אחד, והרמ"א (שם) כתב שאין אנו נוהגין כן. והשו"ע הרב (ס"י) והמשנ"ב (ס"ק לח) כתבו שאם יש לאחד חדר המיוחד לו, אף על פי שאינו אוכל שם, ואינו משתמש שם שום צורך אכילה, לכו"ע יכול לברך שם.
וכיום שבד"כ חדר שינה אינו מקום ראוי להדלקת נרות, ואין אפשרות להדליק בחדר המיוחד, אם ישנים אצל הוריהם תדליק היכן שאוכלים וכדברי הרמ"א. שככל שיש תוספת אור יש בזה שמחה יתירה.
היכן עיקר מצות הדלקה:
כתב הרמ"א (סימן רסג ס"י) שעיקר ההדלקה תלויה בנרות שמדליקין על השולחן, ולא בשאר הנרות שבבית. ובמג"א (שם ס"ק יג) מביא הטעם שבחורים מדליקים בחדרם דהדלקת נר חובה משום שלום בית, שלא יכשל בעץ ובאבן. והוסיף שם שגם ביום הכיפורים אנו סוברים שמדליקין בברכה, אף שלא אוכלים, משום שחשוב שלום בית אפילו בלא אכילה.
האוכלים בבית הוריהם וישנים בביתם:
בשו"ת באר משה (ח"ח סימן סח) כתב שאם אוכלים אצל הוריהם ובלילה ישנים בביתם, ידליקו בביתם, וידליקו נרות ארוכים שישארו דלוקים עד שיחזרו בלילה מבית הוריהם, ויאכלו או ישתו משהו לצד הנרות, דאל"כ עדיף שידליקו אצל ההורים. אמנם, קודם שידליקו הנרות, ידליקו החשמל בבית לשם נר שבת, שאז כשחוזרים יש גם את החשמל שהוא כנר שהודלק לכבוד שבת.
וכן כתב בשמירת שבת כהלכתה (פרק מה ס"ח) שעדיף שתדליק בביתה בברכה לפני צאתה מהבית, ויהיו הנרות גדולים שידלקו עד שובם אחר גמר הסעודה, או שישאר אחד מהם בבית עד סמוך ללילה כדי ליהנות מאור הנרות, ורק אז ילך לבית ההורים. ואם רוצה להדליק נרות אצל ההורים היכן שאוכלת, מ"מ טוב שתדליק בביתה בברכה, ותתנה שאינה מקבלת שבת בהדלקה זו, ותחזור ותדליק בבית ההורים שוב, בלא ברכה.
ומוסיף שם, שאם אינם חוזרים לביתם אחר הסעודה אלא נשארים לישון אצל ההורים ויש להם שם חדר מיוחד, טוב שידליקו הנרות בחדר המיוחד להם לישון בברכה.
ובשו"ת תשובות והנהגות (ח"א סימן רעא) כתב שעיקר מצות ההדלקה היא במקום אכילה וכדברי הרמ"א וע"כ לכתחילה עדיף להדליק שם, אבל מכיון שבמקום אכילה כבר יש אחרים שמדליקים, ע"כ עדיף שידליקו בביתם היכן שישנים, ומיהו גם אם ידליקו במקום האכילה יוצאת כדין.
הלכה למעשה:
עיקר מצות הדלקה היא במקום האכילה כמו שכתב הרמ"א, אבל מכיון שבמקום אכילה כבר יש נרות תדליק בביתה, או בחדר המיוחד להם, ששם אין נרות, וכמו שכתב המג"א משום שלום בית שלא יכשל בעץ ובאבן. ומכל מקום המנהג בהרבה מקומות שגם המתארחים מדליקים במקום אכילה ומברכים, כי יש מצוה בתוספת אור להדליק במקום האוכל אף שיש שם כבר נרות.
מכל מקום אם בכוונתם לחזור לביתם ולישון שם, יכולה להדליק בביתה, ויש גם עדיפות בדבר, מאחר ויש דעות שרק אחת מברכת במקום האכילה כמו שהביא דעה זו בשולחן ערוך, וכאמור בספר שמירת שבת כהלכתה (פרק מה ס"ח) שעדיף שתדליק בביתה בברכה לפני צאתה מהבית.
אך, כל זה הוא כאשר אכן חוזרים לביתם וישנים בביתם. ואולם כאשר אינם מתכוונים לחזור לביתם, אלא ממשיכים לאחר האכילה לבית הורי האשה, הרי הבית שלהם אינו מקום אכילה וגם לא מקום שינה, על כן בוודאי לכתחילה עדיף שתקדים לצאת לבית הורי הבעל ולהדליק שם במקום אכילה, מאשר להדליק בביתה כשאין בכוונתה לחזור לשם.
אמנם, בשעת הדחק, באופן שקשה לה לצאת מהבית מוקדם, והיא רוצה לצאת רק אחרי כניסת השבת ואז ללכת לבית הורי הבעל, יכולה בדיעבד להדליק נרות בביתה, ובלבד שתשהה בביתה כמחצית השעה אחר כניסת השבת, שהנרות יועילו לכבוד השבת.
ענה על שאלה זו: ראש בית ההוראה מורינו הגאון רבי מנחם מנדל פומרנץ שליט"א