שאלות ותשובות - אמירת עננו למי שאינו צם

שאלה

בצום י"ז בתמוז חשתי לא בטוב ושכבתי במיטה עם וירוס, והייתי מוכרח לשתות ולא צמתי, האם עלי לומר בתפילת מנחה 'עננו' או מכיון שאיני צם אז איני צריך לומר 'עננו' ומתפלל תפילה רגילה?

תשובה

המוכרח לאכול בצום אין צריך להשלים התענית ואינו אומר עננו בתפילת מנחה, ואם שכח ואכל או שתה בטעות צריך להשלים הצום ויאמר עננו בתפילת מנחה.

מקורות להרחבה:

בערוך השולחן סימן תקס"ה ס"ב כתב דמי שאינו צם לא יאמר עננו, ובביאור הלכה סימן תקס"ה ס"א שהביא בשם החיי אדם שכן יאמר, בנוסח 'ביום תענית ציבור זה' וכתב דבמאמר מרדכי השיג על זה ודבריו נכונים, דיחיד שאינו מתענה אינו אומר עננו.

והמשנ"ב בסימן תקס"ח ס"ק ג' כתב דנראה, דבתענית ציבור אפילו שאכל יכול לומר עננו בתפילה, דיכול לומר 'עננו ביום צום התענית הזה', ולכאורה סותר דבריו מהביאור הלכה בסימן תקס"ה, ע"כ יש לומר שהחילוק הוא דאם אינו צם אינו אומר עננו, אבל אם שכח ואכל או שתה יכול לומר עננו (שבט הלוי ח"ה סוף סימן ס'),

ועיין שו"ע סימן תקס"ו ס"ה דמי שאינו צם שלא יהיה ש"ץ, וכותב המשנ"ב שם ס"ק י"ח דאם ארע שעבר לפני התיבה יאמר בשומע תפילה 'ביום צום התענית הזה' וכן אם לא היה אחר שניגש שלא יבטלו בשביל זה קדיש וקדושה ויגש ויאמר נוסח זה.  

ענה על שאלה זו: ר' ישראל חיים פומרנץ