הרה"ק רבי מנחם נחום טווערסקי זיע"א

רבינו נולד בשנת ת"ר בבית אביו הרה"ק רבי יוחנן מרחמסטריווקא זיע"א, ויקרא שמו על שם סב אביו הקדוש, הרה"ק רבי מנחם נחום מטשערנוביל זיע"א.

עוד בחיי אביו הקדוש ועל פי פקודתו, קיבל סמיכה מדודו הרה"ק רבי יצחק מסקווירא זיע"א, מאז התחיל בהנהגת עדת ישורון. עם פטירת אביו בשנת תרנ"ה, מילא מקומו בעיר רחמסטריווקא ביחד עם אחיו הקדושים.

בקיץ תרע"ט, ברח לעיר סמילא מחמת המציק, אחרי כמה חדשים עבר לעיר ניקאלייב, שם גר כששה שנים. בשנת תרפ"ו עלה לארץ הקודש יחד עם בניו הקדושים, והתיישב בעיה"ק ירושלים.

סיפר נכדו האדמו"ר מרחמסטריווקא ירושלים שליט"א, זקיני האריך ימים עד גיל תשעים ושש שנים, ולא נס ליחו עד יומו האחרון, אז הודיע כי הוא עומד להסתלק מהעולם, ושלח לקרוא אנשים להיפרד מהם. ביום זה היה נורא מאוד בכמה ענינים, התפלל מנחה גדולה, ומיד אחרי כן ביקש שכאשר יהיה לילה יודיעוהו מיד כדי להתפלל מעריב, ובתחילת הלילה עלה ונתעלה לחיי עד.

אף לאחר פטירתו לא נשתנית צורתו, ודבר זה ידוע ומפורסם באשר כל אנשי החברה קדישא ראו זה עין בעין. סיפר החסיד רבי אלעזר בריזל ז"ל, שעסק באותם ימים בחברא קדישא וזכה להיות נוכח בעת טבילת גופו הקדוש קודם הלויה, היה זה ביום שישי ערב שבת קודש, פניו להטו ונראה היה כהולך לקבל פני שבת המלכה, צורתו הקדושה לא נשתנתה כלל.

נסתלק לבית עולמו כ"ח שבט תרצ"ו, מנוחתו כבוד באוהל רחמסטריווקא אשר במרומי הר הזיתים.

(מילין קדישין)

אני נהנה לראות איך שיהודים מחיים את עצמם

שמעתי בשם הרה"ח ר' חיים הערש אייזנבאך זצ"ל שסיפר שהרה"ק ר' נחום מראחמיסטריווקא זצללה"ה בסוף ימיו כשהיה דר בירושלים, היה דרכו במוצש"ק לעמוד ליד החלון שהיה פונה לביהמ"ד, והיה מתבונן על החסידים שהיו מסובים בסעודת מלוה מלכה באותה שעה.

ולא ידעו פשר הדבר, מה ראה על ככה, עד שהרהיב ר' חיים הערש לשאול מה דעתו בזה, והשיב הרה"ק ר' נחום: במסיבת מלוה מלכה החסידים שותים כוס חמין ומחיים את נפשם בזה, ונהנה אני לראות איך שיהודים מחיים את עצמם, ולזה היה עומד ומסתכל על המראה הזה, שמחמת רוב אהבת ישראל שבו היה שמח בראות עיניו את המחזה.

(רמיזא באורייתא עמ' צד)