הגה"ק ר' מאיר אשכנזי זצ"ל

הגה"ק ר' מאיר אשכנזי אבד"ק אייזענשטאט בעל שו"ת וחידושי פנים מאירות וכותנות אור נולד בשנת ת"ל בקירוב לאביו ר' יצחק אשכנזי ולאמו בת רבי שמעון בנימין זאב וואלף טייבר זצ"ל.

בימי נעוריו עלה ונתעלה בתורה וביראה, וקיבל תורה מפי הגאון רבי משה אב"ד סאכטשוב וברבות הימים הזכיר רבינו בספרו ד"ת משמו של רבו זה, רבינו עמל בתורה וחידש בה חידושים כבר משנות ילדותו ובספרו כתב מזאת ברבות הימים.

בהגיעו לפרקו נשא את מרת פינקל בת הקצין המפורסם רבי משה סוכוטשוב פרנס ומנהיג המדינה דגליל פוזנא, בבית חותנו ישב רבינו כעשר שנים בכבוד ובאהבה והתמיד בתורה ועבודה, כשלרשותו עומדת ספריה ענקית שהעמיד חותנו לצרכיו, דבר שהיה יקר המציאות באותם ימים.

בהקדמתו לספרו פנים מאירות ח"א מספר רבינו ומאריך בשבח חותנו אשר זן ופרנס אותו בכבוד גדול בעשור שנים אלו וכל מחסורו וצרכי אשתו ובניו סיפק לו למען ישקוד על דלתות התורה במנוחה כדלהלן, וז"ל, וטוב עין הוא יבורך זה משה אשר ביתו היתה פתוחה לרוחה בהכנסת אורחים והרבה צדקות עשה עם ישראל וצדקתו עומדת לעד שהציל כ"ד נפשות מישראל אשר בברזל בא נפשם במשפט הגדול טריבנאל בלובלין מחמת עלילת שוא בעו"ה, וזה ידוע ומפורסם אשר כל באיה לא ישובון ולא ישיגו ארחות חיים וכו', וחמי הקצין שם נפשו בכפו בחמלת ה' ברוב עוז השתדלותו נתן לו ה' חן בעיני המלך והשרים היושבים ראשונה במלכות פולין והציל את כולם נכנסו בשלום ויצאו בשלום ושביב דנור לא שליט באחד מהם ולא זו אף זו שהשיג קנסות גדולות על המעלילים לאלפים ולרבבות אשר אין זכרון לראשונים וגם לאחרונים מהשתדלות הגדול שלא חס על נפשו ומאודו כאשר ידוע ומפורסם למנהיגי קציני גליל פוזנא ולמנהיגי קציני ק"ק לובלין וע"פ גלגולי דברים אלו יצא נקי מכל נכסיו ונכסי בניו, עכל"ק.


היה אחיינו של הש"ך על השו"ע

הפנים מאירות נקרא שמו בישראל על שם זקינו הגאון רבי מאיר כ''ץ זי''ע [וראיתי שהיה תלמיד מהר''ם לובלין זי''ע] שהיה אביו של הגה''ק רבי שבתי כהן זי''ע הנודע בחיבוריו הגדולים ''שפתי כהן'' [ש''ך] לשו''ע יו''ד וחו''מ. רבי מאיר כ''ץ היה מגאוני דורו ונדפסו ממנו קצת תשובות בס' גבורות אנשים, וכן תשובה אחת בחלקת מחוקק אהע''ז (סי' י''ז) [בתשובותיו שבס' גבורות אנשים סימן י''ב כותב ''הגם שבית יוסף והרמ''א לא הבינו כן מה נעשה, לא קטלי קניא באגמא אנן כי נראין דברי אמת'']. וביותר ראינו שזכה להיות אביו של רשכבה''ג בעמח''ס שפתי כהן, שהאיר עיניהם של ישראל בחיבוריו הנודעים, והלכה כמותו בכל מקום. ואחיו של הש''ך רבי נחום כתב הסכמה על ''שאלות ותשובות פנים מאירות''.

מספרים שבשנות ת''ח ת''ט שהיו גזירות רבות על בני ישראל, הוכרח הש''ך להמלט על נפשו מאימת הרשעים, והנה אחותו של הש''ך גם היא ברחה מבית אביה, והגיעה לביתו של גביר אחד שהכניסה לביתו והיתה לו למשרתת, והש''ך בבואו לאותה עיר גם הוא התאכסן בבית אותו גביר, והש''ך התיישב ללמוד בהתמדה בקול נעים כדרכו בקודש, והנה שמעו שבחדר השני המשרתת בוכה, וכשנשאלה לפשר בכיה השיבה שבבית אביה היה אחיה רבי שבתי לומד בהתמדה בקול נעים, וכיון שקולו של מתמיד זה דומה לקולו של אחיה, נזכרה מאחיה רבי שבתי שאינה יודעת היכן הוא ומה עלה בגורלו, ואמרה להגביר את שמו של אחיה, ולבסוף נודע שאכן אותו מתמיד שנמצא בבית הוא אחיה רבי שבתי, והש''ך בירך אותה באותה שעה שתזכה לראות בנים ובני בנים עוסקים בתורה ובמצוות ויאירו את העולם בתורתם, וזכתה שנכדה הוא הגה''ק רבי מאיר זי''ע בעמח''ס ''שאלות ותשובות פנים מאירות''.


הטעם שאומרי אלקי ג' פעמים בברכת האבות

בשו''ת פנים מאירות (ח''א סי' ל''ט) נשאל רבינו, למה קבעו אנשי כנסת הגדולה בתפילת שמונה עשרה לומר אלקי אברהם אלקי יצחק ואלקי יעקב, הלא די היה שיאמרו פעם אחת אלקי אברהם יצחק ויעקב. 

והשיב דמצינו בדוד המלך שאמר לשלמה בנו (דברי הימים־א כח, ט) וְאַתָּה שְׁלֹמֹה בְנִי דַּע אֶת אֱלֹקֵי אָבִיךָ וְעָבְדֵהוּ — הפירוש הפשוט הוא, כי יש עובדי ה' על פי הקבלה שלמד מהוריו ומעשה אבותיהם בידיהם, ויש עוד כת מובחרת מזו, שהם עומדים על המחקר ברוב שכלם, כי הוא האלקים לבדו ואין זולתו. וזהו שאמר דע את אלקי אביך מצד ידיעת עצמך ולא כמצוות אנשים מלומדה. והוא הטעם שאומרים אלקי אברהם אלקי יצחק ואלקי יעקב, דלא תאמר דיצחק ויעקב האמינו רק מצד קבלתם מאברהם אביהם וסמכו על חקירת אברהם ועליו בטחו, אלא כל אחד ואחד מהאבות עמד בעצמו על חקירתו והכיר בשכלו, ולזה נאמר אלקי יצחק שזולת קבלתו מאביו עמד ג''כ על אמונתו בהקב''ה מצד חקירתו ושכלו, וכן יעקב עכת''ד.

שיחות מלוה מלכה (ח"ב) להגה"צ רבי נתן גששטנר זצ"ל