הגה"ק רבי שלמה קלוגר מברוד זצ"ל בעל 'האלף לך שלמה' ועוד ל' סיון תרכ"ט

רבינו נולד לאביו רבי יהודה אהרן אב"ד קמרוב בשנת תקמ"ו. כבר בשנותיו הראשונות ניכרו בו סימני גאונות ובהיותו בן שש בלבד הפליא את שומעיו בחידושי תורה המעוררים התפעלות רבה. עד אשר רבותיו לא הספיקו ללמדו בינה וקנה תורה מפי אביו.
מיד אחר שנהיה בר מצוה פסקו ימי שלוותו, כאשר נסתלק אביו שהביאו לחיי העוה"ז ולחיי העוה"ב. באותה עת עבר לעיר זאמוטש הסמוכה בה כיהן רבי יוסף הוכגלערנטר בעל "משנת חכמים", כאשר שוחח עמו הגאון מיד הכיר בעלם רך השנים כי עתיד להיות אחד מהגדולים אשר בארץ, ומיד הכניסו לביתו ולישיבתו והאציל עליו מתורתו.
באותה תקופה היה המגיד מדובנה מגיד מישרים בזאמוטש ואף הוא פתח לרבי שלמה שער לאוצרות של עיון באגדתא ובמדרשים.
לא ארכו הימים עד אשר ישב רבי שלמה על כסא הרבנות בעיירה קולקוב הסמוכה ללבוב, זאת ע"פ המלצת הגדול בדורו בעל "ישועות יעקב". בשנת תקע"ה נתקבל לאב"ד ור"מ בק"ק יוזעפוף בפולין. בשנת תק"פ נתקבל כרבה של בראדי זאת כאשר רבי אפרים זלמן מרגליות דוחק ומאיץ בפרנסי קהילתו לבל יחמיצו את ההזדמנות שגאון כזה יישב בעירם.
רבינו הרבה לעשות ספרים כמעט עד אין קץ, חלק מהם הם תשובותיו שהשיב לאלפים ולרבבות מכל קצווי תבל אשר בקשו לשמוע תשובותיו בהלכה. בשנת תרכ"ט נאסף רבינו לעולמו.
כל ספר שמדפיסים מקרבים בזה את הגאולה
הגה''ק רבי שלמה קלוגר זי''ע ראב''ד דעיר ואם בישראל ק''ק בראד, ונקרא בפי הבריות ''המגיד מבראד''. אפשר לומר שבדורו היה המשיב תשובות הלכה למעשה הגדול ביותר, בחייו הדפיס קרוב לשלשים ספרים, והשאיר אחריו כמאה וחמישים חיבורים על כל מקצועות התורה, תשובות להלכה, חידושים על מסכתות, על שולחן ערוך ואגדה. בס' 'שו''ת ובחרת בחיים' (סי' כ''ט) הוא כותב [היה זה בשנת תר''ד, ונפטר בשנת תרכ''ט] וז''ל ''יש לי לערך מאה וחמשה עשר חיבורים גדולים על תנ''ך ועל כל הש''ס והפוסקים ראשונים ואחרונים ושאלות ותשובות לאלפים אין מספר'' — דברים אלו כתבם משום שבימיו התחילו המסכילים ומנהיגיהם לשנות הלכות ומנהגים בקרב ישראל, וכותב שם רבינו ''יתערבו כל הרבנים הללו בכל דבר הקשה בכל מקצועות שבתורה, הן בקושיות חמורות בכל הש''ס אשר לא העירו בם הראשונים, ובכל דיני דת ודין, ונראה דברי מי יקום'' — וע''כ כתב דברים אלו להראות כחו הגדול בתורה לבל יבואו להתווכח עמו, כיון שכבר כתב שאלות ותשובות לאלפים אין מספר. באחת ההקדמות לספריו הוא כותב, שהוא אינו מתפלל שיוכל להדפיס את כל חיבוריו בחייו, משום שזה תפילת שוא, וכותב שם שיש לו שמונת אלפים תשובות המוכנים להדפסה. אני מסופק אם יש עוד בנמצא איזה גדול בתורה שכתב כ''כ הרבה תשובות, הרשב''א כתב יותר מארבעת אלפים תשובות, הרדב''ז כתב כמה אלפים, גם הגה''ק מהרש''ם מבערזאן זי''ע כתב אלפי תשובות, אבל סכום עצום של שמונת אלפים תשובות, לא מצינו. אחד מספרי השו''ת נקרא בשם 'האלף לך שלמה' ובו אלף תשובות הלכה למעשה שכתבן בקיצור נמרץ.
באחד מההקדמות לספריו כותב הגאון רבי שלמה קלוגר לפרש הפסוק (קהלת יב, יב) עשות ספרים הרבה אין קץ — דאיתא בש''ס עבודה זרה (ה.) אין בן דוד בא עד שיכלו כל הנשמות שבגוף. והיינו שהנשמות המה חידושי תורה, והגוף הוא המקום שבו נמצאים החידושים, וצריכים להוציא את החידושים מהכח אל הפועל. וזהו הכוונה אין בן דוד בא עד שיכלו כל הנשמות שבגוף, היינו שכל זמן שישנם עדיין חידושי תורה בגוף ולא באו לידי גילוי הרי זה מעכב את ביאת המשיח. וע''כ אמר החכם מכל האדם, עשות ספרים הרבה, צריכים לכתוב הרבה חידושי תורה, והטעם כי אין קץ, כי הקץ שבן דוד צריך לבוא עדיין לא הגיע, וצריך לכתוב הרבה חידושי תורה, בשביל לזרז את ביאת המשיח עכ''ד. וזהו חידוש גדול שכל ספר שמדפיסים מקרבים בזה את הגאולה.